Fotografia jako medium pamięci. Szkic na podstawie Hanemanna Stefana Chwina i Dracha Szczepana Twardocha - BABICKI, Krzysztof (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
W tekście omówiona została rola fotografii w wybranych dziełach polskiej literatury najnowszej (w Hanemannie Stefana Chwina oraz Drachu Szczepana Twardocha). W powieściach tych motyw fotografii przede wszystkim wiąże się z nieciągłością narracji; fotografia przywołuje wydarzenia z dawnych lat i zmarłe osoby, ale również uruchamia nowe wątki fabularne. Jako medium pamięci zdjęcia skłaniają do przemyśleń nad wytwarzaniem wspomnień.