Między wspomnieniem a zapomnieniem. Metempsychoza, anamneza, wędrówka duszy. Przedstawienia pamięci w niemieckiej literaturze osiemnastego wieku - HAAS, Agnieszka K. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Niniejszy artykuł omawia motyw pamięci i zapomnienia rozumianych jako przeżycia metafizyczne i religijne w niemieckiej literaturze oraz filozofii osiemnastego wieku, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu koncepcji ezoterycznych na obraz duszy i jej pamięci. Na wybranych przykładach tekstów literackich oraz filozoficzno-estetycznych pokazano formy, źródła i cele przedstawień pamięci i wspomnień duszy oraz ujęć problemu zapomnienia, związanych z koncepcjami metempsychozy, palingenezy, wędrówki dusz oraz anamnezy, które często stanowiły obiekt zainteresowania autorów tego okresu.