Teologia narodu i świadomość chrześcijańskiej misji Polski w świetle działalności i charyzmatu księży zmartwychwstańców - OSADCZY, Włodzimierz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Pierwsi zmartwychwstańcy przeszli głęboką metamorfozę, odchodząc od rewolucyjnej, antychrześcijańskiej postawy i dokonując nawrócenia na katolicyzm. Ich dziełem jest dogłębne przewartościowanie pojęć takich, jak „Ojczyzna”, „patriotyzm” czy „wolność”. W nowej teologii narodu kwestia niepodległości Polski została nierozerwalnie związana z Bożym porządkiem świata. W hierarchii wartości zmartwychwstanie Polski podporządkowane było zmartwychwstaniu Chrystusa. W tym też duchu rozwijało się głoszone przez księży zmartwychwstańców nauczanie o Polsce jako o Królestwie Maryi. Oczekując wskrzeszenia Polski, wskazywali oni także na jej misję dziejową wobec narodów słowiańskich, a w szczególności wobec słowiańskiego Wschodu, Rosji i narodów jej podporządkowanych.