Nowe światy – stare problemy. Frank Herbert o conditio humana - GRUSZCZYŃSKI, Piotr A. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Artykuł przedstawia ujęcie zagadnienia władzy w trzech pierwszych częściach cyklu powieściowego Kroniki Diuny Franka Herberta, których fabuła koncentruje się wokół postaci Paula Atrydy. Poprzez losy bohatera, który podejmuje próbę osiągnięcia dominacji politycznej i religijnej oraz panowania nad czasem, autor ukazuje granice władzy, jak też granice człowieczeństwa. W powieściach Diuna, Mesjasz Diuny i Dzieci Diuny, nawiązujących do filozofii Friedricha Nietzschego, zawarta jest krytyka idei świeckiego mesjanizmu.