zbawiająca wierność. Uwagi do wiersza Anny Kamieńskiej [Kiedy odchodzą wielcy] - KRUSZEWSKI, Wojciech (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
W artykule zaprezentowano komentarz do utworu o incipicie „Kiedy odchodzą wielcy” autorstwa Anny Kamieńskiej. Wiersz dedykowany został badaczce polskiego romantyzmu Marii Janion i powstał w roku 1965, podczas wyjazdu poetki do Wilna. Kontekstem, który posłużył do zbudowania komentarza, są materiały warsztatowe związane z genezą utworu: kalendarze, dzienniki, notatniki poetyckie, album fotograficzny. W kolejnych częściach tekstu sformułowane zostały odpowiedzi na pytania, skąd wzięła się dedykacja, jakie doświadczenia z wileńskiej podróży były kluczowe dla napisania tego wiersza oraz kto może być jego ukrytą bohaterką. W interpretacji omówiony został przede wszystkim motyw starych kobiet w tym utworze, jego zakorzenienie w samym pisarstwie Kamieńskiej i jego odmienność od najważniejszych realizacji tego motywu w literaturze polskiej dwudziestego wieku.