Z Gilgal do Gilgal. Miejsca pamięci w biografii Elizeusza (2 Krl 2,1-4,38) - PAWŁOWSKI, Zdzisław (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Artykuł składa się z dwóch części. Pierwsza wprowadza w problemy metodologiczne biografii, dając narzędzie do interpretacji opowiadań składających się na historię Elizeusza jako następcy Eliasza w funkcji proroka. W części drugiej autor poprzez ujęcie biograficzne stara się prześledzić trajektorię geograficzną wędrówki Elizeusza, najpierw razem z Eliaszem z Gilgal na wschodnią stronę Jordanu, a następnie już samodzielnie z powrotem do Gilgal (por. 2 Krl 2,1-4,38). Kolejne etapy tej drogi wyznaczone są przez miejsca, które odwiedza prorok, odgrywające ważną rolę w pamięci religijnej Izraela. Szczegółowa analiza poszczególnych epizodów pozwala ustalić wpływ tych miejsc na osobę Elizeusza i jego sposób rozumienia swojej misji.