Życie dla Kościoła. Kardynał Stanisław Nagy (1921-2013) - PIĄTEK, Grzegorz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Autor artykułu w oparciu o materiały archiwalne i wybrane publikacje przedstawia sylwetkę ks. Stanisława Nagyego, oraz przytacza szereg nieznanych szerzej faktów związanych z jego pracą naukową i duszpasterską, służbą Kościołowi, propagowaniem nauczania Jana Pawła II i zaangażowaniem w życie Zgromadzenia Zakonnego Księży Sercanów. Rozważania koncentrują się głównie na ostatnim okresie życia Stanisława Nagyego, po wyniesieniu go do godności kardynalskiej. Niniejszy artykuł publikujemy z okazji setnej rocznicy urodzin kard. Stanisława Nagyego SCJ, wieloletniego przewodniczącego Rady Naukowej Instytutu Jana Pawła II KUL (do roku 2007) i przyjaciela „Ethosu”.