Jeść czy nie jeść? Pytanie naszych czasów - CHABRAJSKA, Dorota (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2022)
Esej podejmuje kwestię ewolucji i transformacji pytań filozoficznych w historii kultury Zachodu. O ile pytania, które zrodziły filozofię, dotyczyły kwestii takich, jak byt, poznanie czy dobro moralne, i przez wieki stanowiły inspirację dla różnych dziedzin kultury, o tyle w drugiej połowie dwudziestego stulecia dokonała się – pod wpływem postmodernizmu i związanego z nim odrzucenia rygoru metodologicznego w myśleniu – ich transformacja prowadząca do zatarcia różnicy między wiedzą a mniemaniem rozumianym w Platońskim sensie. W rezultacie tego procesu znaczna część filozofii uległa przekształceniu w wycinkowe studia nad kulturą, a w obszar dociekań filozoficznych włączono zagadnienia, które w sensie metodologicznym stanowią przedmiot badań odrębnych dyscyplin szczegółowych. Do zagadnień tego rodzaju należą problemy poruszane w ramach food studies, badań łączących kwestie dotyczące żywienia, klimatologii, ekologii i ochrony zwierząt. Podczas gdy większość tych zagadnień wymyka się opracowaniu czysto filozoficznemu, kwestia stosunku człowieka do innych istot czujących domaga się analizy antropologicznofilozoficznej i etycznej, której narzędziem mogłaby stać się wypracowana przez Karola Wojtyłę kategoria uczestnictwa.