Niebezpieczeństwa zapożyczeń dalekowschodnich w kulturze masowej Zachodu - KORCZAK, Andrzej (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2022)
Autor wskazuje, że w sytuacji współczesnego kryzysu nauk humanistycznych, u którego podstaw leży redukcjonistyczna wizja świata, wielu ludzi Zachodu inspiruje się mistyką wschodnią. Zwraca również uwagę, że inspiracje te dostosowywane są do mentalności zachodniego odbiorcy masowego oraz że taka spłycona pseudomistyka często wywiera szkodliwy wpływ na zdrowie psychiczne.