Pierwsza osoba liczby pojedynczej - MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2022)
Esej podejmuje kwestie związane z samotnością człowieka w granicznych momentach jego egzystencji: narodzinach i śmierci. Analizie poddano niektóre sensy stwierdzenia, że człowiek rodzi się i umiera samotny. Rozważania zainspirowane zostały między innymi refleksją Blaise’a Pascala o człowieku jako trzcinie myślącej i Jacquesa Lacana koncepcją fazy lustra, a także fragmentami dialogu Fedon Platona oraz opisem doświadczenia oczekiwania na śmierć, pozostawionym przez Alfreda Delpa, jezuitę straconego w czasie drugiej wojny światowej za opór wobec nazizmu.