„Wierzę w wolność…” - MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
Esej analizuje kategorię buntu, rozumianego jako „wolność przeciwko” (w odróżnieniu „wolności od” i „wolności do”), i jego roli w kulturze. Rozważania zainspirowane zostały przez Alberta Camusa ujęcie buntu jako zarazem sprzeciwu wobec zniewolenia i poszukiwania miary działania właściwej naturze człowieka. Za wyraz tak pojmowanego buntu uznano między innymi poglądy filozoficzne i działalność starożytnych cyników. Poruszono również kwestię buntu młodzieńczego oraz współczesnych zmian w ocenie wartości wolności.