Problematyczna reprezentacja wolności i buntu w amerykańskim kinie walki o prawa człowieka - WŁODEK, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
W tekście analizowane są relacje między popkulturą, kinem głównego nurtu a kulturami protestu (w kontekście walki o wolność dyskryminowanych mniejszości) na przykładzie nurtów kina walki o prawa człowieka i nowego kina walki o prawa człowieka. Oba „podgatunki” umieszczone zostały w politycznym oraz ideologicznym kontekście reaganizmu oraz kina ery Obamy i poddane analizie w optyce badań pamięciologicznych.