„Rzeczy ludzkich siewka”. O przypadku w Sylorecie Wacława Potockiego - CZECHOWICZ, Agnieszka (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
W artykule rozważany jest przypadek jako zarazem konieczny element konstrukcji fabuły wczesnonowożytnej epiki romansowej (nieoczekiwana komplikacja, nieprzewidziany splot okoliczności), jak i czynnik, dzięki któremu autor może rozwijać przekaz dydaktyczny swego dzieła. Rozważania te prowadzone są na przykładzie romansu Wacława Potockiego Syloret, w którym zauważyć można inspirację dziełem Boecjusza De consolatione philosophiae i zawartym w nim rozumieniem przypadków i odmian szczęścia jako narzędzia, przez które działa Boża opatrzność. W poemacie Potockiego ukazującym zmagania tytułowego bohatera z fortuną, przypadek okazuje się siłą, która wystawia na próbę jego stałość, ale prowadzi go także na drogę samopoznania.