Ręka Boga - MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
Esej analizuje kategorię przypadku oraz możliwość różnorodnego interpretowania zdarzeń doświadczanych przez człowieka jako przypadkowe. Próby odczytania sensu takich zdarzeń mogą prowadzić między innymi do filozoficznego przekonania o ich celowości lub do religijnej wiary w opatrzność Bożą. Rozważania zainspirowane zostały przez powieść Grahama Greene’a Koniec romansu. Wykorzystano również przedstawione przez Arystotelesa w Fizyce ujęcie przypadku w kategoriach przyczynowości.