Ewolucja inteligencji i jej badanie. Oswajanie sztucznej inteligencji w perspektywie przemian kultury i komunikacji - MAJ, Anna (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie ewolucji inteligencji (od biologicznej, przez sztuczną, po rozszerzoną) i dotychczasowych interdyscyplinarnych badań nad sztuczną inteligencją, między innymi rozwoju sposobów rozumienia terminu „inteligencja” w interesującym obszarze. W tym celu wybrano kilka podstawowych koncepcji. Ukazano także różnorodne konteksty oswajania sztucznej inteligencji w perspektywie przemian kultury i komunikacji. Wskazano na przemiany komunikacji w obrębie relacji międzyludzkich, przestrzeni domowej i publicznej, a także popkulturowych i artystycznych wizji ciała z obszaru sztuki mediów, na które znaczny wpływ mają koncepcje transhumanizmu i cyborgizacji. Wykorzystano analizę dyskursu oraz wyniki wieloletniej obserwacji uczestniczącej prowadzonej w obszarze sztuki mediów i technologii informatycznych. Ewolucji sposobów rozumienia pojęcia „inteligencja” towarzyszy zmiana w obszarze projektowania sztucznej inteligencji i samej wyobraźni twórców. Protechnologiczny dyskurs zachęca użytkowników technologii do interakcji z agentami konwersacyjnymi AI i robotami, prowadząc do humanizacji technologii, a jednocześnie do pozytywnego wartościowania maszyny oraz postrzegania cyborgizacji jako naturalnego i dobroczynnego procesu. Badania te mogą być rozwijane w kierunku dalszej analizy przemian dyskursu dotyczącego sztucznej inteligencji, jej rozwoju i wzrastającej komplikacji relacji człowiek–technologia, na co wskazano, przedstawiając koncepcję samoudomowienia i interpretację memetyczną ewolucji.