Raj – piekło – triumf. Sztuczna inteligencja w scenariuszach przyszłości - TOMASZEWSKA, Renata (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
Celem podjętych rozważań analizy jest ukazanie wybranych aspektów problemu badawczego sformułowanego w postaci pytania: Jak oswoić sztuczną inteligencję? W oparciu o metody krytycznej analizy literatury specjalistycznej i weryfikacji dokumentów formalno-prawnych wyjaśniono rozumienie pojęć „sztuczna inteligencja” i „superinteligencja”. W ich kontekście przytoczono trzy scenariusze przyszłości – rajski, piekielny i triumfalny, u podstaw których leży pytanie: jak oswoić sztuczną inteligencję? Podjęte zagadnienia badawcze wpisują się w dyskurs naukowy na temat sztucznej inteligencji i będą kontynuowane.