Sztuczna inteligencja a problem języka i tekstu. W kręgu Golema XIV Stanisława Lema - BORKOWSKI, Andrzej (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
Artykuł dotyczy językowych i tekstowych problemów uwarunkowań komunikacji człowieka oraz myślącej maszyny w wybranych do analizy dziełach Stanisława Lema. Przedmiotem badań stały się możliwości i ograniczenia w budowaniu efektywnego sposobu porozumiewania się człowieka i sztucznej inteligencji, a także fenomen komunikacji pozajęzykowej, jaka dominuje w świecie superkomputerów. W artykule poruszono również zagadnienie retorycznych uwarunkowań wywodu sztucznej inteligencji na przykładzie powieści Golem XIV, a także określono rolę repertuaru gatunków oraz form, z których korzysta myślący automat w procesie budowania dialogu z ludźmi.