„Wielka jest siła pamięci”… Mój Ojciec Kazimerza Browna - TRYGAR, Barbara (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
Celem artykułu jest omówienie wspomnień Kazimierza Brauna zatytułowanych Mój Ojciec. Autor przedstawia dzieciństwo, młodość, studia, pracę zawodową, rodzinę, okres wojny, działalność naukową Juliusza Brauna wybitnego prawnika, ekonomistę, uczonego. Bardzo ważnym źródłem informacji oprócz osobistych wspomnień pisarza było archiwum Juliusza Brauna, dokumenty, notatki, artykuły. Wspomnienia są uporządkowane tematycznie, co pozwala odkryć drogę kształtowania się jego tożsamości. Najważniejszą kategorią jest pamięć, która stanowi fundament mądrości, poznania prawdy i rozumienia dobra i piękna, oraz inspiruje do działania.