Moral Subjectivity and the Moral Status of Artificial Intelligence: A Philosophical and Psychological Perspective - WRÓBLEWSKI, Zbigniew; FORTUNA, Paweł (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2023)
Artykuł jest głosem w dyskusji dotyczącej możliwości nadawania statusu moralnego artefaktom technologicznym sterowanym sztuczną inteligencją. W wymiarze refleksji filozoficznej odnosi się do debaty nad rozumieniem pojęcia „status moralny” oraz powiązanej z nim możliwości rozszerzenia wspólnoty moralnej o sztucznych agentów. W perspektywie psychologicznej prezentuje z kolei wyniki badań, w których testowano znaczenie takich czynników istotnych dla nadawania statusu moralnego, jak cechy artefaktów, wymiary percepcji umysłu, przypisywanie duszy oraz przekonania antropocentryczne. Rozważania są osadzone w kontekście aktualnie wdrażanych innowacji, popkulturowych narracji kształtujących obraz sztucznych systemów oraz dyskusji nad możliwością pojawienia się tzw. nadludzkiej sztucznej inteligencji.