Dochować wierności pięknu i upokorzonym. Zygmunta Baumana wizja humanisty - CZAPNIK, Sławomir; SNOPEK, Mariusz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2024)
Celem tekstu jest zarysowanie wizji humanisty w ujęciu socjologa Zygmunta Baumana. Artykuł obejmuje trzy rozdziały i omawia istotne w dziele myśliciela zagadnienia: (1) dochowania wierności pięknu, w tym literaturze i sztuce, (2) dochowania wierności upokorzonym – w tym biednym i dyskryminowanym, i (3) powinności intelektualistów zaangażowania po stronie dobra i przekształcania świata. W podsumowaniu zwraca się uwagę na najcenniejsze elementy myśli Baumana, które mogłoby zostać wykorzystane przez humanistów w przyszłości.