Paths to the Truth: On Truth as the Key Value in the Works of Józef Mackiewicz - FITAS, Adam (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2024)
Prawda jest kluczową wartością zarówno w prozie publicystycznej, jak i artystycznej Józefa Mackiewicza (1902-1985), jednego z najwybitniejszych polskich pisarzy dwudziestego wieku oraz klasyka myśli antykomunistycznej. Autor artykułu pokazuje, jakimi sposobami (drogami) Mackiewicz stara się zbliżyć do prawdy obiektywnej (przyrodzonej). Są to: świadectwo, doświadczenie, historia i literatura. Każda z tych dróg jest w artykule szerzej zaprezentowana oraz zilustrowana wybranymi przykładami z twórczości pisarza.