Keeping Touch with Reality: On the Responsibility of Educators in the Post-truth Era - ZIELKA, Sylwester (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2024)
Celem tekstu jest zwrócenie uwagi na kwestię odpowiedzialnej edukacji w epoce postprawdy. Realizacja tego celu obejmuje (1) wprowadzenie rozróżnienia między sposobami ujmowania zagadnienia postprawdy, (2) określenie społecznych warunków jej występowania, a także (3) omówienie najczęściej stosowanych sposobów zabezpieczania się przed jej negatywnymi skutkami. Wśród sposobów tych za najskuteczniejszy autor uznaje odpowiedzialną edukację, szeroko omawiając przy tym sposób rozumienia tej odpowiedzialności. Stosując metodę analizy tekstów, bada dostępne sposoby mówienia o postprawdzie i wskazuje na niewystarczalność edukacji medialnej jako techniki demaskowania fałszywych informacji. Podkreśla jednocześnie potrzebę edukacji nastawionej na poszukiwanie prawdy jako dobra wspólnego.