„Poznanie na granicy (nie)możliwości”. Stanisława Majdańskiego jedenaście tez o filozofowaniu - LEKKA-KOWALIK, Agnieszka (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2024)
Autorka w jedenastu tezach przedstawia Stanisława Majdańskiego rozumienie filozofii i filozofowania, wskazując, że stanowi ono twórcze rozwinięcie tradycji lubelskiej szkoły filozofii klasycznej.