Ethicae loci naturales. Wybrane uwagi i refleksje metaetyczne - MAJDAŃSKI, Stanisław (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2024)
Autor artykułu podejmuje refleksję nad metodologicznymi aspektami uprawiania etyki i myślą metaetyczną i etyczną rozwijaną na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, w szczególności przez Tadeusza Stycznia. Uzupełnieniem tych rozważań są uwagi dotyczące zagadnienia życia jako transcendentale etycznego oraz kwestii autorytetu Papieża. Tekst przedrukowany zostal in extenso z czasopisma „Summarium” (zob. S. Majdański, Ethicae loci naturales. Wybrane uwagi i refleksje metaetyczne, „Summarium” 34(54) 2005, s. 17-47). Ze względu na okolicznościowy charakter publikacji redakcja zachowała aparatu naukowy w stylu edytorskim zgodnym z pierwodrukiem.