Ku upragnionemu Królestwu. O nowe tłumaczenie Storia di Cristo Giovanniego Papiniego - GARBOL, Tomasz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2025)
Artykuł stanowi syntetyczne omówienie wartości i aktualności Storia di Cristo Giovanniego Papiniego. Przypominając polski przekład tej książki, dokonany przez Wincentego Rzymowskiego, autor formułuje postulat nowego tłumaczenia dzieła włoskiego pisarza. Powinno ono być kompletne, możliwie wierne oryginałowi i wszechstronnie uwzględniać niezbędne konteksty kulturowe.