Nauka jako „zestaw małego konstruktora”. Filozofia nauki według Nancy Cartwright - ŁUKASIK, Andrzej (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2025)
Recenzja książki: Nancy Cartwright, Okiem filozofa: Nauka, trans. Fabian Tryl, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN SA, 2024.