O uważności – kilka refleksji - BARTH, Grzegorz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2025)
W eseju ukazane zostały związki między współczesnymi badaniami z zakresu psychologii uważności (ang. mindfulness), intuicjami dotyczącymi umiejętności skupienia się obecnymi w refleksji edukacyjnej i ascetycznej Simone Weil, a także ustaleniami Johna F. Crosby’ego z obszaru filozofii osoby, odnoszącymi się do aspektów jej podmiotowości, takich jak samoobecność czy „zbieranie się w sobie”. Uwzględnione zostały również wybrane zagadnienia z filozofii Maxa Schelera oraz Karola Wojtyły, do których odnieść można kategorię uważności.