Nie ma powrotu… - MIKULSKA, Patrycja (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2021)
Poszukując odpowiedzi na pytanie czy lepiej pozostawać na miejscu, czy przemieszczać się, oraz nawiązując do doświadczenia pandemii COVID-19 oraz ograniczeń związanych z lockdownem, autorka rozważa klasyczne filozoficzne zagadnienie stałości i zmienności, a także interpretuje tworzoną przez człowieka kulturę jako wyraz oporu wobec nieuchronności przemijania.