Niesłychany Obcy - KOT, Dobrosław (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2026)
Greckie słowo „xenos” znaczy między innymi „obcy” i „niesłychany”. Jaką rolę odgrywa w spotkaniu z Obcym słuchanie? Refleksja nad poznaniem od wieków podporządkowana jest dwóm metaforom: greckiej metaforze światła i poznania jako widzenia oraz bliblijnej metaforze głosu i poznania jako słuchania. W eseju podjęto próbę zderzenia tych dwu tradycji i pokazania napięcia między nimi. Głos daimoniona, spotkanie z twarzą Innego, Orfeusz, który oglądając się za siebie na zawsze traci Eurydykę, głos dziewczyny z wiersza Leśmiana – to motywy, wokół których osnuty jest namysł autora nad zagadnieniem „niesłychanego Obcego”.