„Izraelici czynili to, co złe w oczach Pana” (Sdz 2,11). Teologiczne aspekty upadku w Księdze Sędziów - DZIADOSZ, Dariusz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Tematem artykułu jest biblijna koncepcja upadku wypracowana przez deuteronomistyczne środowisko pisarzy i teologów Izraela w epoce prześladowania babilońskiego (w latach 597-538 przed Chrystusem). Prezentacja koncentruje się na materiale źródłowym zapisanym w Księdze Sędziów, w której teologiczna wizja upadku jest motywem wiodącym. Deuteronomistyczny edytor księgi problem ten ukazuje w kontekście bardzo trudnego okresu dziejów swego narodu, prezentując wielopłaszczyznową koncepcję ludzkiego upadku, który dotyka religijno-moralnego i społeczno-politycznego wymiaru życia społeczności Izraela i jej konkretnych przedstawicieli. W artykule dokonano syntetycznego przeglądu pojęć biblijnych związanych z problematyką upadku oraz podjęto rozważania poświęcone fundamentalnej regule judaizmu, czyli zasadzie Bożej retrybucji. Na tym tle teologicznym przedstawiono fragmenty materiału źródłowego najbardziej reprezentatywne dla podejmowanego tematu.