Etyczna problematyczność figury upadku - ZDRENKA, Marcin T. (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
W artykule dokonano przeglądu trudności, które wiążą się ze złudzeniami towarzyszącymi metaforycznej figurze upadku. Bliższy ogląd tej metafory odsłania jej złożoność oraz ukryte pułapki, które mogą stanowić źródło wyzwań etycznych. Do zagrożeń tych należą: pozorna tożsamość różnych typów upadków, złudzenie pełnego oswojenia trajektorycznego modelu upadku, przezroczystość samego procesu, a także przekonanie o dominacji czy wyłączności opowieści o upadku wobec innych sposobów ujmowania „zgorszenia”, rozumianego jako popadanie w zło. Do najważniejszych kwestii etycznych związanych z tymi złudzeniami należą: deficyt językowy w opisie „ćwiczenia się w złu”, nieefektywny model pedagogii ostatecznego upadku, brak narzędzi do ćwiczenia się w czujności w stanie przed upadkiem oraz konfrontacja z pochopnym przeświadczeniem, że figura upadku staje się całkowicie zbędna.