Upadek i odkupienie. Perspektywa pedagogiczna - PESCI, Furio (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Pedagogika chrześcijańska, uwzględniając doktrynę grzechu pierworodnego oraz stałą możliwość popełnienia przez człowieka grzechu osobistego, wypracowała w swoich dziejach własną, oryginalną perspektywę refleksji nad dobrym życiem i cnotą, które rozumiane są jako źródła pozytywnych sił pozwalających wierzącemu postępować na drodze naśladowania Chrystusa przez wychowywanie pragnień. Wada i grzech interpretowane są w tym ujęciu jako skutki zerwania właściwego związku między pragnieniem a szczęściem, prawość natomiast jako owoc właściwego wyboru i wykorzystania dóbr. W tym kontekście inspirację dla refleksji pedagogicznej i działań wychowawczych we współczesnym świecie mogą stanowić koncepcje takie, jak zaproponowana przez René Girarda teoria mimetyczna oraz etyka cnót, zwłaszcza w ujęciu Alasdaira MacIntyre’a.