Bezwzględność formy. O upadku pewnego typu kultury - CHABRAJSKA, Dorota (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Esej poświęcony zjawisku narastania w dzisiejszym świecie, w szczególności w Polsce, warunków formalnych, których niespełnienie przez (indywidualny bądź zbiorowy) podmiot jest równoznaczne z odebraniem mu możliwości pełnego uczestnictwa w życiu społecznym i publicznym, a także w szeroko pojętej kulturze. Rozrastającemu się aspektowi formalnemu życia publicznego towarzyszy stopniowy upadek wartości i zasad, dzięki którym przez stulecia rozwijała się kultura Zachodu, takich jak prawda, podmiotowość, wolność, odpowiedzialność czy zaufanie. Zjawisko to w szczególny sposób uwidacznia się w Polsce w funkcjonowaniu instytucji edukacyjnych, przede wszystkim akademickich.