Coincidentia oppositorum na indeksie ksiąg zakazanych. Zagadnienia istotne Bolesława Piaseckiego jako operacja semiotyczna - SADOWSKI, Jakub (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Zagadnienia istotne to zbiór artykułów Bolesława Piaseckiego z lat 1945-1953, opublikowanych pierwotnie w „Dziś i Jutro” oraz w „Słowie Powszechnym”. Książka ukazała się w grudniu 1954 roku nakładem Wydawnictwa Pax. Pół roku później Najwyższa Święta Kongregacja Świętego Oficjum zaliczyła ją w poczet ksiąg zakazanych. O istocie książki i związanych z nią kontrowersjach stanowiła szczegółowo analizowana w niniejszym artykule obszerna przedmowa, utrzymana w konwencji rozprawy polityczno-filozoficzno-teologicznej. Zawarty w niej spójny program intelektualny wyposaża deklaratywnie katolickiego nadawcę w legitymację do uczestnictwa w dyskursie władzy komunistycznej. Spójność ta jest efektem szeregu operacji semiotycznych, pozwalających na stworzenie odpowiednio wypreparowanej płaszczyzny współwystępowania dwóch aksjologii – marksistowsko-leninowskiej i katolickiej. Prezentowany artykuł jest analizą tych operacji.