Artyzm książki. Refleksje bibliologiczne - WAGNER, Arkadiusz (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Artykuł stanowi zbiór spostrzeżeń i refleksji na temat szeroko rozumianej sztuki książki, przedstawionych z perspektywy historyka sztuki i bibliologa oraz bibliofila. Uwagę skupiono na różnorakich aspektach sztuki książki – zarówno tych oczywistych, bo związanych ze sztukami plastycznymi, jak i tych niedocenianych, bo związanych z surowcami służącymi za podłoże dla tekstu, ilustracji bądź dekoracji introligatorskiej (jak papier, pergamin czy skóra). W charakterystyce każdego z problemów przyjęto koncepcję podążania od wnętrza książki ku jej zewnętrznej sferze. Dlatego też w pierwszej kolejności przyjrzano się pergaminowi i papierowi (m.in. różnym gatunkom papierów dekoracyjnych), następnie pismu (ręcznemu i drukowanemu), kompozycjom stronic, iluminatorstwu i grafice książkowej, ilustracji poligraficznej, komiksowi, oprawom, a w końcowej części tekstu nowym trendom sztuce książki. Artykuł wieńczy próba określenia kierunku, w jakim zmierzać będzie sztuka książki i bibliofilstwo dwudziestym pierwszym wieku.