Zgubione w edycji. Uwagi o rękopisie Katolickiej etyki społecznej Karola Wojtyły - LIPIEC, Emilia; KRUSZEWSKI, Wojciech (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Przedmiotem naszych uwag są rękopisy Karola Wojtyły stanowiące materiały do wykładu z zakresu katolickiej etyki społecznej. W artykule prezentujemy podstawowe informacje dotyczące tego dzieła. Jedną z intrygujących cech opisywanych manuskryptów są umieszczane przez autora w zasadzie na każdej karcie zbioru drobne inskrypcje, które − naszym zdaniem − mają charakter krótkich modlitw, a niekiedy przybierają wręcz formę aktów strzelistych. W artykule prezentujemy tę manierę pisarską Wojtyły. Proponujemy również jej interpretację, korzystając z kategorii rytuału.