Ku reintegracji. Rodzina w perspektywie procesu indywidualizacji oddziaływań penitencjarnych wobec osób odbywających kary długoterminowe - BADOWSKA-HODYR, Monika (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Artykuł jest prezentacją zrealizowanego projektu badawczego obejmującego osadzonych odbywających długoterminowe wyroki i mających na wolności dzieci do piętnastego roku życia. Badania zostały przeprowadzone w zakładach karnych w Polsce oraz w Czechach. Autorka zwróciła uwagę na ważniejsze obszary pracy penitencjarnej z perspektywy indywidualizacji wykonywania kary pozbawienia wolności. Wskazała w badaniach na takie czynniki jak: struktura sensu życia, dolegliwość długotrwałej izolacji więziennej, rodzina i jej znaczenie w procesie resocjalizacji penitencjarnej. Pozyskany w trakcie badań materiał empiryczny wskazał na obszary wymagające zintensyfikowanych kompleksowych działań, które w znaczący sposób mogą przyczynić się do stworzenia spójnego systemu wsparcia osób długotrwale uwięzionych. System taki może w konsekwencji wzmocnić w jednostce wewnętrzną potrzebę wartościowego, autentycznego i odpowiedzialnego życia po odbyciu kary pozbawienia wolności.