Etyka personalistyczna a obraz świata. Wokół artykułu Tadeusza Stycznia Etyka jako antropologia normatywna - DUCHLIŃSKI, Piotr (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Celem artykułu była rekonstrukcja obrazu świata zakładanego przez ks. Tadeusza Stycznia w jego koncepcji etyki. Rekonstrukcji tej dokonano na podstawie poglądów, które sformułował on w opublikowanym w roku 1996 artykule Etyka jako antropologia normatywna. Wykorzystano w tym celu kategorie pojęciowe wypracowane we współczesnej filozofii nauki, takie jak: obraz świata, epistemiczny układ odniesienia czy paradygmat. Wykazano, że Styczeń przyjmował arystotelesowsko-tomistyczny obraz świata, na który składają się określone założenia o charakterze metafizycznym, epistemologicznym i aksjologicznym. Sformułowano również komentarze o charakterze metaprzedmiotowym, w których zwrócono uwagę na rolę naukowego obrazu świata w etyce oraz na konieczność konfrontacji etyki personalistycznej z tym obrazem świata. Wskazano też, że obraz świata ma charakter paradygmatu, a w jego wybór zaangażowane są wartości poznawcze związane z tradycją i światopoglądem. To, za jakim obrazem świata opowiada się dany myśliciel, jest po części konsekwencją jego wykształcenia, tradycji, światopoglądu oraz wiary w określony paradygmat filozofowania.