Od wieczoru poetyckiego do Sceny Plastycznej. - FITAS, Adam (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Adam Fitas rozmawia z profesorem Stefanem Sawickim o trudnych okolicznościach powstania, początkach i rozwoju teatru akademickiego na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Teatr ten, który rozpoczął swoją działalność w latach pięćdziesiątych dwudziestego wieku, ostatecznie przekształcił się w znaną dziś na całym świecie Scenę Plastyczną KUL Leszka Mądzika.