Filantropia jako współczesne narzędzie spekulacji - DRAGAN-PAWLUSIAK, Agnieszk (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Mimo że media donoszą o klęskach żywiołowych, postępującej bezdomności, ubóstwie, niskim poziomie opieki medycznej i edukacji, o niedożywieniu (głównie dzieci), marginalizacji społecznej, nierówności płci, chorobach, destrukcji środowiska naturalnego i zagładzie zwierząt, o nieprzestrzeganiu praworządności, kryzysie migracyjnym oraz wzroście przestępczości, na świecie wyraźna jest jednak również potrzeba, by nieść pomoc materialną potrzebującym. Często realizowana jest ona na drodze filantropii, nierzadko wykorzystywanej przez spekulantów w celu odnoszenia korzyści finansowych. Niestety współczesne modele działalności filantropijnej sprzyjają negatywnym procederom, łącząc niesienie pomocy z promocją określonej polityki (np. oświatowej, informacyjnej, kulturalnej, migracyjnej czy demograficznej), a nawet z wywoływaniem kryzysów wewnętrznych w państwach. Pomoc realizowana za pomocą pieniądza okazuje się narzędziem ambiwalentnym.