W osiemdziesiątą rocznicę święceń … - JAKUBIEC, Bronisław (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2018)
Autor przywołuje tom zatytułowany Być prochem w ręku Boga autorstwa Marzeny Florkowskiej (MMF, Kraków 2013), zawierający biografię o. Piotra Rostworowskiego OSB/EC, i podejmuje refleksje nad swoimi osobistymi spotkaniami z o. Piotrem Rostworowskim, przedstawia jego osobowość, poczucie humoru oraz przywiązanie do Polski i kontakty z salwatorianami we Włoszech i w Polsce.