Ku antropologicznym podstawom manipulacji - MARTINELLI, Edoardo (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2016)
Recenzja książki: Manipulation: Theory and Practice, red. Ch. Coons, M. Weber, Oxford University Press, Oxford 2014) (tłum. K. Zaborowski SDS).