Lęk zabobonny - CHUDA, Mirosława (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Felieton poświęcony lękowo uwarunkowanym przesądom we współczesnym życiu, koncentrujący się na wybranych, inspirowanych ideą poprawności trendach językowych, polegających na zastępowaniu w codziennym użyciu języka polskiego leksemów takich jak „umrzeć” i „śmierć” eufemistycznymi synonimami, które nie odnoszą się bezpośrednio do faktu umierania.