Nunc lento sonitu dicunt, morieris. A dzwon, łagodnie innemu bijąc, do mnie mówi: Umrzeć musisz. Medytacja XVII z Devotions Upon Emergent Occasions - DONNE, John; CHABRAJSKA, Dorota (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Polskie tłumaczenie słynnej medytacji Johna Donne’a o śmierci, przemijaniu czasu i egzystencjalnych rozterkach. Przetłumaczone z utworu Johna Donne’a “Meditation XVII” fromDevotions Upon Emergent Occasions, in John Donne, Complete Poetry and Selected Prose,ed. J. Hayward (London: The Nonesuch Press, 1945, 538).