Filozof osoby i kultury - GAŁKOWSKI, Jerzy (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Autor przedstawia biograficzny i naukowy profil zmarłego Adama Rodzińskiego (1920–2014), wieloletniego członka Rady Redakcyjnej „Ethosu” oraz profesora emerytowanego filozofii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II. Zainteresowania badawcze Adama Rodzińskiego obejmowały filozofię moralną, aksjologię, antropologię filozoficzną, filozofię kultury oraz filozofię historii. W swoich pracach łączył filozofię arystotelesowską i tomistyczną z myślą św. Augustyna, chrześcijańskim egzystencjalizmem oraz fenomenologią. Rozwinął własną wersję personalizmu, zgodnie z którą istota osobowości polega na otwarciu na drugiego człowieka, a szacunek dla godności osoby ludzkiej i praw człowieka stanowi imperatyw formowany przez głos sumienia. Choć etyka altruizmu rozwijana przez Adama Rodzińskiego zasadniczo czerpie z doświadczenia życia chrześcijańskiego, jej podstawy pozostają otwarte na naturalne, zdroworozsądkowe doświadczenie. Adam Rodziński postulował rewizję i wzbogacenie tomistycznej koncepcji dobra poprzez wprowadzenie rozróżnienia między dobrem a wartością. Uważał, że istota kultury polega na kultywowaniu określonych wartości, zarówno w życiu jednostkowym, jak i społecznym. Nie oddzielał pojęciowo moralności i kultury; przeciwnie, dowodził, że są to dwie wzajemnie zależne i ściśle ze sobą powiązane sfery życia.