Osoba wobec osoby - RODZIŃSKI, Adam (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2014)
Autor opisuje wyjątkowe cechy filozofii chrześcijańskiej, która zajmuje się również pytaniami wywodzącymi się z teologii. Chrześcijańska koncepcja osoby, inspirowana trynitarną koncepcją Boga, podkreśla wspólnotowy charakter osób. Zdaniem autora niemożliwe jest wymazać otwartości osoby ludzkiej na wspólnotę; nie da się również zniweczyć godności człowieka, która stanowi podstawę wspólnoty międzyludzkiej. Niniejszy artykuł został pierwotnie opublikowany w Rocznikach Nauk Społecznych 3 (1975): 77–84.