Papież w Tatrach - NAGY, Stanisław (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2013)
Prezentowany artykuł dotyczy końcowej części drugiej podróży papieża Jana Pawła II do Polski, która odbyła się w dniach od 16 do 23 czerwca 1983 roku. Ostatni dzień papieskiej pielgrzymki do ojczyzny wypełniła wyprawa w Tatry. Wydarzenie to, jak również jego niezwykłe okoliczności, stanowią dla autora okazję do nakreślenia filozofii rekreacji w ujęciu Karola Wojtyły, która opierała się na dialektyce niezwykle intensywnej pracy przeplatanej krótkimi, lecz efektywnymi okresami odpoczynku. Tatry zawsze zaspokajały potrzebę ciszy i samotności Wojtyły oraz były dla niego uprzywilejowanym i szczególnie cenionym miejscem modlitwy i spotkania z Bogiem. Postrzegał on również Tatry, wraz z pięknem przyrody tego regionu, jako sprzyjające realizacji celów duszpasterskich ukierunkowanych na młodzież. Dlatego 23 czerwca 1983 roku papież Jan Paweł II mógł ponownie wędrować po Tatrach jako turysta i spotkać się z miejscową ludnością. Tego dnia doszło także do jego nieoficjalnego, historycznego spotkania z Lechem Wałęsą, które również miało miejsce podczas krótkiej wyprawy w Tatry. Niniejszy artykuł został pierwotnie opublikowany w: Obecność: Karol Wojtyła–Jan Paweł II na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Dar i odpowiedzialność, ed. Maria Filipiak and Andrzej Szostek, MIC (Lublin: Towarzystwo Naukowe KUL 2008, 324-337).