Eros i agape w liryce Janusza Stanisława Pasierba - KUDYBA, Wojciech (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
Pasierb dokonuje w swej twórczości chrystologicznej hermeneutyki katetegorii „amor”. Antyczne wyobrażenia traktuje jako swoiste prefiguracje Miłości – uobecnionej w Chrystusie. W swej poetyckiej hermeneutyce antycznych symboli i alegorii korzysta z rozmaitych kulturowych zapośredniczeń archetypu, czyta symbol przez filtr innych mitów oraz ikonograficznych i literackich przedstawień, a przede wszystkim – przez filtr nowoczesnej teologii.