Słuchanie muzyki i jego społeczne a priori - MORACZEWSKI, Krzysztof (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2019)
Artykuł poświęcony jest rozpatrzeniu społeczno-kulturowych wyznaczników aktu słuchania muzyki. Wyznaczniki te analizowane są na czterech zasadniczych poziomach: (1) poziomie habitusu muzycznego jako efektu społecznego procesu muzykalizacji; (2) poziomie behawioralnie określonych sposobów słuchania; (3) poziomie aksjologicznego zorientowania aktu słuchania oraz (4) poziomie pojęciowej organizacji aktu słuchania.