Z dziećmi o cierpieniu - SZCZEPSKA-PUSTKOWSKA, Maria; LEWARTOWSKA-ZYCHOWICZ, Małgorzata; STRUMSKA-CYLWIK, Longina (Ethos. Kwartalnik Instytutu Jana Pawła II KUL, 2017)
Artykuł poświęcony został problematyce cierpienia, która zawsze stanowiła i nadal stanowi prawdziwe wyzwaniem teoretyczne i metodologiczne. Cierpienie będące nieusuwalnym aspektem ludzkiej egzystencji i składową ludzkiej kondycji domaga się konceptualizacji i rozwiązań metodologicznych. Chociaż wydaje się, że kategoria cierpienia powinna być doskonale pedagogice znana i dobrze przez nią oswojona, w rzeczywistości pedagogika z trudem radzi sobie z nią konceptualnie. Można wręcz mówić o pedagogicznych unikach, nie zaś o pedagogicznych rozwiązaniach problemu cierpienia. Przedmiotem zainteresowania autorek tekstu jest problematyka cierpienia, usytuowana w kontekście rozmawiania o nim z dziećmi.